Sanje so se uresničile – Kristian ni več avtist! (Revija Zarja)

V reviji Zarja je bil 14. novembra 2017 objavljen članek o izjemnem dosežku, ki je uspel 16-letnemu Kristianu in njegovi mamici Katji. Kristian je bil pri treh letih diagnosticiran s težjo obliko avtizma, označen je bil za “doživljenjsko nesposobnega” s pojasnilom, da zdravljenja za to bolezen ni. Kljub temu se Katja ni predala in zahvaljujoč kombinaciji različnih pristopov, med katerimi je nenadomestljivo vlogo odigral RENS H, je danes Kristian izven avtističnega spektra. Zgodba je neverjetna in daje upanje vsem tistim, ki se dnevno borijo s podobnimi težavami, da se stvari vendarle lahko izboljšajo.

Še kratek oseben komentar Katjine in Kristianove zgodbe – če Katja ne bi sama iskala rešitev in šla z glavo (večkrat) skozi zid, se ne bi zgodilo nič. Nauk je sicer žalosten in krut, a realen in nam odpira oči glede marsičesa. Za preboj in izboljšanje stanja ne smemo čakati, kaj bo za nas naredil sistem in institucije, ampak moramo biti aktivni in iskati rešitve tudi izven uradnih okvirjev (zavarovalnica je namreč kljub nespornim rezultatom zavrnila povračilo stroškov). V tem kontekstu je potrebno razumeti tudi njeno izjavo: “Ne postavljam si več nobenih meja”. Globok poklon in spoštovanje, ga. Katja.

Spodaj objavljamo povzetek članka, priloženi pa so tudi skeni članka iz revije Zarja.

———————————————–

Kristian ni več avtist

Katja Šergan Božič, mama Kristiana, fanta, ki je pri skoraj treh letih dobil diagnozo težje oblike avtizma, je v intervjuju povedala, da je bil Kristian označen za »doživljenjsko nesposobnega« s pojasnilom, da zdravljenja za to bolezen ni. A se kljub temu ni nikoli predala in je nenehno iskala poti za izboljšanje sinovega stanja. Posebni dieti in trem operacijam z izvornimi celicami, za katere so zbrali donatorska sredstva – denar je s svojimi razstavami neverjetnih origamijev zbiral tudi Kristian sam – so lani dodali še terapijo izplavljanja aluminija in drugih težkih kovin iz telesa s posebnim razstrupljevalnim pripravkom RENS H (iz izvlečkov več vrst alg) – in že po enem mesecu so bili rezultati presenetljivi. Medtem ko so rezultati Kristianovih testov za avtizem še lani kazali težjo obliko avtizma, so bili julijski testi osupljivi – šestnajstletnik je izven avtističnega spektra, torej ni več avtist!

Kristian se je do prvega leta povsem normalno razvijal, po Katjinih besedah pa je začel vidno nazadovati po obveznem cepivu MMR (ošpice, mumps, rdečke). Nehal je izgovarjati zloge, ki jih je že znal, začel je zavračati hrano, postal je nemiren in hiperaktiven, nehal se je odzivati na svoje ime, izogibal se je očesnemu stiku, začel je butati z glavo v steno, se metati po tleh, jesti omet s sten, spuščal je čudne glasove, kričal je, ponoči ni spal. Zaradi vsega tega so ga morali izpisati iz vrtca, zdravniki pa so mu postavili diagnozo: najhujša oblika avtizma.

Mama Katja kljub temu ni obupala, ampak je začela iskati rešitve. Pred več kot desetimi leti je prvi napredek dosegla s posebno dieto brez glutena, kazeina, soje in sladkorja. Sledilo je zdravljenje črevesnih infektov in razstrupljanje organizma, saj so preiskave njegovih las in blata pokazale tudi povečano koncentracijo težkih kovin, predvsem živega srebra in aluminija.

Operacije z izvornimi celicami

Naslednji korak so bile operacije z izvornimi celicami na kliniki na Dunaju. Katja pove, da so na tej kliniki zdravili že veliko avtistov in pri njih po posegu zaznali napredek. Zdravnik iz Avstrije je menil, da ima tudi Kristian dobre možnosti, vendar jo je opozoril, da napredek ne bo trajen, če se ne očisti aluminij iz njegove možganske votline in telesa. Po prvem posegu z matičnimi celicami spomladi 2016, se je stanje pri Kristianu izboljšalo, fant je govoril, ponavljal stavke, bil je umirjen, znal je na računalniku poiskati stvari, ki so ga zanimale, na klaviature je začel igrati pesmi po posluhu ter izdelovati čudovite in zelo zapletene origamije. Izvidi njegove krvi po posegu pa so pokazali, da ima v telesu še vedno aluminij, ki mu uničuje njegove zdrave in vbrizgane izvorne celice, zato je bilo treba postopek ponoviti in se znebiti aluminija. »Aluminij se je uskladiščil globoko v celicah in možganih ter mu delal škodo. Zato je bilo treba najti učinkovit razstrupljevalni postopek.« Preko Igorja Gošteta, odgovornega urednika ETV (Zoran Dernovšek je bil gost v studiu), ki je pomagala zbirati donatorska sredstva (en poseg z izvornimi celicami namreč stane 14.000 eur) je izvedela za Zorana Dernovška, slovenskega inovatorja s pripravkom RENS H (Rapid Effect Natural Supplement), učinkovitim razstrupljevalnim protokolom, klasificiranim kot prehranski dodatek, ki je narejen iz izvlečkov več vrst alg.

Razstrupljanje z RENS H

Katja pove, da se je za uporabo RENS H odločila, ko ga je podprla avstralska klinika, preko katere se Kristian zdravi. Imajo namreč svojo zdravnico, ki jim predpisuje, katere preiskave je treba opraviti in katere prehranske dodatke mora Kristian jemati na podlagi teh preiskav. Hkrati pa so uporabo RENS H potrdili na avstrijski kliniki, kjer je bil Kristian julija lani na posegu že drugič.

S terapijo z RENS H so začeli septembra 2016 in se je že kmalu izkazala za učinkovito. »Mesečno smo opravljali  preiskave in izvidi so pokazali  zelo učinkovito izplavljanje aluminija ter drugih strupenih kovin iz možganov.« Napredek pa je bil hiter tudi v Kristianovem razvoju.  »Že samo kakšen mesec po uvedbi terapije je začel govoriti v celih stavkih. Prej jih je bolj ponavljal – če si ga nekaj vprašal, je ponovil vprašanje. Moramo namreč vedeti, da pri njem govor še vedno ni normalen. Pri petnajstih letih se je šele dobro začel učiti govoriti. Hkrati je razumel vedno več stvari in postajal še samostojnejši. Sam si je recimo spekel pokovko, kar je bilo tudi nekaj povsem presenetljivega!«

Hkrati so začeli zniževati in postopoma ukinjati uradno predpisano zdravilo za umirite Strattera. »Ko smo prestali  odtegnitvene  učinke – čustvene izbruhe, ki smo jih blažili s sodijevim askorbatom (še eno odkritje inovatorja Zorana Dernovška) ali bazičnim vitaminom C iz sode bikarbone in soka limone -, se je njegovo stanje še bolj normaliziralo.« Ves ta čas pa so še vedno zbirali donatorska sredstva. »Glede na to, da je imel fant že 15 let in težko obliko avtizma, smo poseg z izvornimi celicami za hitrejši napredek julija letos izvedli še tretjič. S kontrolnimi preiskavami smo začeli ugotavljati, da se raven aluminija in drugih težkih kovin v njegovem telesu približuje normalni. Kar pa ne pomeni, da bo Kristian zdaj na isti ravni kot neki drug zdrav petnajstletnik, saj je imel zaradi avtizma ogromen razvojni zaostanek, ki ga moramo zdaj nadoknaditi. Ampak je dovzeten za delo in res hitro napredujemo.«

Izven avtističnega spektra

Po drugem posegu lani so opravili testiranje ADOS-2, ki ga uporabljajo za diagnosticiranje  avtističnega  spektra. »Po diagnostični  lestvici so ga označili s točko 8, kar še vedno pomeni težko  obliko  avtizma   (10  velja  za najvišjo  obliko). Letos julija  pa  smo pred novo operacijo to testiranje ponovili in s stopnjo 3 je Kristian danes izven avtističnega spektra,« je Katja povedala s solzami ponosa in zmagoslavja v očeh.

Kljub nespornemu uspehu zavarovalnica stroškov za posege z izvornimi celicami ne bo povrnila. Pojasnili so ji, da z zdravljenjem v tujini ni pričakovati ozdravitve, izboljšanja ali preprečitve nadaljnjega slabšanja zdravstvenega stanja. Kljub njeni pritožbi in priloženim izvidom so prošnjo ponovno zavrnili, čeprav je operacija v kombinaciji z razstrupljanjem z RENS H in drugimi stvarmi, ki jih izvajajo, dala izjemne rezultate.

Težav z denarjem sicer ni konec z operacijami. Dietna hrana za Kristiana je precej dražja od druge hrane, prav tako so drage samoplačniške preiskave in testiranja, ki jih opravljajo in si jih Katjina družina težko privošči. Katja je svoje življenje posvetila raziskovanju in iskanju poti za sinovo ozdravitev. Prav tako zaradi skrbi zanj ni mogla imeti redne službe. Še dodatna težava je izjemna vlaga v njihovem stanovanju, ki ga je Občina sicer že večkrat sanirala, a trajne rešitve za to ni. Vlaga in plesen sta že načeli njeno zdravje (štiri leta že boleha za astmo), boji pa se tudi za zdravje obeh sinov, Kristiana in dve leti starejšega Aleksandra, ki obiskuje gimnazijo in mami ter bratu ves čas trdno stoji ob strani.

Meja več ni

Kar pa se Kristiana tiče si ne postavlja nobenih meja več. »Glede na to, kaj vse smo doživeli, je vse mogoče. Kristian je lani za božično-novoletne praznike pred zagorsko občino na klaviature zaigral dolgo klavirsko skladbo, povabili pa so ga še na več drugih dogodkov. Zelo sem ponosna na vse, kar je dosegel s svojo vztrajnostjo. Z operacijami, dieto in razstrupljanjem smo mu samo ustvarili pogoje,  vse  drugo je napravil sam. Že zdavnaj je presegel vsa moja pričakovanja. Zdaj hodimo brez težav k zobozdravniku – včasih smo ga morali uspavati, da so mu lahko popravili zobe, prav tako hodimo k frizerju, v trgovino, na družinske izlete, kar je bilo prej tako rekoč nemogoče. Prej je vse počel avtomatično, zdaj pa vemo, da razume. Vključuje se v pogovor, mu sledi in doda svoje pripombe, to je res izjemen napredek! Prej je izražal svoje potrebe, zdaj izraža tudi  želje, natančno ve, kdaj ima rojstni dan, in me je že veliko prej začel opozarjati na to. Tudi na žepnino, ki jo dobi vsakega enajstega v mesecu , nikoli ne pozabi,« se je muzala Katja. »Vse to  se  odraža na kakovosti našega družinskega življenja, ki je eno veliko veselje za vse nas,« je govorila žareče.

Kristian se je tudi med obiskom novinarke vključeval v pogovor, izražal čustva in pokazal, kaj vse zmore. V manj kot treh minutah je sestavil rubikovo kocko, uči se čarovniških trikov, izdeluje čudovite origamije ipd.

Katja pa je intervju zaključila z besedami: »Malo sem utrujena, malo me je načelo zdravje, ampak vse, kar smo dosegli, mi daje neverjetno energijo in voljo za naprej! Ker dobro vem, kako hudo zna biti družinam, ki imajo avtistične otroke, se mi zdi pomembno, da vidijo, da je upanje, zato se trudim še za vse druge!«

 

Vir: Revija Zarja, 14. 11. 2017, foto: Andrej Križ

 

  

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja