»Priporočajo ga pediatri, ZZZS zanj ne prispeva niti centa«

Še ena zgodba o vztrajnosti in premikanju meja, ko gre za zdravje otroka. Danes 17-letnega Maja so morali takoj po porodu s carskim rezom iz Postojne prepeljati na intenzivni oddelek v Ljubljano, ker so mu začeli odpovedovati notranji organi in je prenehal dihati, pozneje pa je dobil še sepso. Stanje se mu je pozneje sicer normaliziralo, je pa sepsa pri njem pustila trajne posledice, predvsem na njegovi motoriki. Prebolel je še vrsto drugih bolezni.

Kljub neizmerni žalosti in šoku ob takšnem dogodku, na katerega starša seveda nista bila pripravljena, sta se začela boriti za Majevo čimbolj normalno življenje. In ta boj traja vseh 17 let od takrat. Njegova mama dela kot policistka, njegov oče, ki je bil gasilec, pa je moral pustiti službo, da je skrbel za sina.

Maj raste in ker je vse težji, ga že skoraj ni več mogoče dvigniti. Ker ne more hoditi, je popolnoma odvisen od drugih. Zato so mu pred časom kupili nizozemsko napravo za učenje hoje innowalk, ki je nekakšen orbitrek in deluje tako, da bi Maja naučila hoditi – na njej je Majevo telo, od rok do nog, v nenehni dinamiki.  Maj si zdaj na tej napravi že dobro leto krepi mišično maso, medtem je pridobil meča, ki jih prej ni imel, njegovo telo postaja vse bolj mišičasto. Najpomembneje pa je, da njegova samostojn(ejš)a drža vpliva tudi na njegove možgane in na razumevanje sveta. Zgodilo se je pričakovano sosledje: ker naprava zahteva, da nenehno delajo njegove roke in noge, je občutno napredoval tudi njegov govor. »Včasih ti takšne navrže, da resnično samo gledaš,« zna biti začudena celo njegova mama Maja.

 Cena za innowalk je sicer 27.200 eur.

In del zgodbe, ki verjetno nikogar ne bo pretirano presenetil, ZZZS zanj ni dal niti centa, ker ga je označil za luksuzno napravo. Kljub temu, da se je Majeva mamica obrnila tudi na kabinet predsednika države Boruta Pahorja, kjer so ji odgovorili, da jim »po zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju pravzaprav morali pripadati nujni pripomočki, če le koristijo in pomagajo našim otrokom«, denarja ZZZS zanj seveda ni dal.

Enako je tudi z RENS H, ki ga Maj prav tako jemlje in uspešno čisti kovine iz njegovega telesa. Majeva mamica je zgrožena, da prehransko dopolnilo, ki ga priporočajo celo pediatri, ni sofinancirano s strani ZZZS. Njihov odgovor je razumela v smislu »Ali naj vam plačamo še za jajca, mleko in kruh?«

Ob vseh milijonih in milijardah, ki jih pogoltne naše zdravstvo, se človek vpraša, ali res ne gre drugače …

Nauk zgodbe pa je seveda enak, kot pri drugih, ki smo jih že predstavili – ko pride do tako hudih zdravstvenih težav, je skoraj vse odvisno od vsakega posameznika oz. njegovih staršev, družine, prijateljev in dobrih ljudi, ki so v stiski pripravljeni pomagati. Potrebno je pridobiti informacije, se povezati z ljudmi, ki znajo pomagati, se boriti in nikoli obupati. Če sam ne rineš nenehno naprej, te bo sistem pustil ob strani.

 

Vir besedila in fotografij: https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/clanek/naprava-ki-resuje-17-letnika-je-za-drzavo-luksuz-142462

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja