Kristian prvi na svetu ozdravljen avtizma?! (Slovenske novice)

V časopisu Slovenske novice je bil objavljen še en članek o neverjetni zgodbi Kristiana Božiča, ki zaradi kombinacije operacij z izvornimi celicami in protokola RENS H, ni več v avtističnem spektru, kar je prvi tovrsten dosežek na svetu.

Morda bi kdo rekel, da o Kristianu vemo že vse, saj to ni prva objava v medijih o njegovi zgodbi. To je sicer res, vendar pa je zgodba Kristiana in njegove mame, Katje Božič Šergan, tako zelo pomembna ne le zaradi njih, ampak zaradi vseh drugih, ki jim daje upanje in moč, da so spremembe mogoče. Prav posebno priznanje pa si ga. Katja zasluži zato, ker se je s svojo družino javno izpostavila. Verjemite, kljub nasmehom na njihovih obrazih ni preprosta odločitev spustiti medije v svoj dom in intimo. In prav zato je vsak članek, ki predstavi njihovo izjemno zgodbo, vreden zlata. S svojo pripravljenostjo izpostaviti se predstavljajo vse tiste, ki živijo podobne zgodbe, pa se (upravičeno) ne želijo izpostaviti kot uspešen primer, saj vedo, da to potegne za sabo cel kup pogosto neprijetnih izkušenj.

Kljub temu pa Kristian še zdaleč ni edini, ki mu je RENS H spremenil življenje. Poglejte si video iz Makedonije, v katerem na koncu svoje zgodbe na kratko predstavi nekaj staršev z bolnimi otroki, Zoran Dernovšek pa omeni tudi Kristiana Božiča.

———————————————

Kristian prvi na svetu ozdravljen avtizma?! (Slovenske novice)

Kristianu Božiču naj bi pomagali operaciji z izvornimi celicami in prehransko dopolnilo. Zdravstvena zavarovalnica in uradna medicina ozdravitve ne priznavata.

Ljudje verjamemo v čudeže. Da ti obstajajo, je prepričana tudi Katja Šergan Božič iz Trbovelj – eden se je zgodil njej. Sin Kristian je namreč, kot trdi in podkrepi z dokazi, ozdravljen avtizma . In naj bi bil prvi na svetu.

Omenjena bolezen se je sicer pojavila po Kristianovem prvem letu. »Sovpadajo z zakonsko obveznim cepljenjem proti ošpicam, rdečkam in mumpsu, ki ga je otrok prejel ob prvem letu starosti. Dotedanji normalni razvoj je začel vidno nazadovati na vseh področjih. Po napotilu in na podlagi predhodnih preiskav na Norveškem smo uvedli specialno dieto brez glutena, kazeina, soje in sladkorja. Začel je spati, počasi sprejemati novo vrsto hrane, ni bil več hiperaktiven, za fiziološke potrebe je začel uporabljati straniščno školjko … Hkrati so bila opravljena tudi testiranja organskih kislin, blata za črevesne infekte in las kot kazalnika povišanja težkih materialov v organizmu, kar so potrjevali tudi redni pregledi pri zdravniku,« pripoveduje Katja. Po dolgih letih klavrne in težke situacije, ki si jo težko zamislimo – Katja je samohranilka dveh sinov, zadnja leta pa brez službe –, so se stvari začele premikati.

Čudež po 13 letih

In ne le premikati, postale so tako rekoč znanstvena fantastika. Če preskočimo leta agonije, negotovosti, skrbi, neprespanih noči, je leta 2014 prišel korenit, nepričakovan zasuk. Na kaj takega namreč ni upal nihče niti pomisliti, kaj šele verjeti v to. S pomočjo doniranih sredstev so lahko opravili prvo operacijo z izvornimi celicami, ki je stala 14.000 evrov. »Napredki so bili izjemni: Kristian je začel igrati sintesajzer, voziti kolo, sestavil je vse vrste rubikovih kock, začel je izdelovati origami – tako uspešno, da smo januarja 2016 organizirali njegovo prvo samostojno razstavo, nato še šest. S tem smo zbirali sredstva za drugo operacijo, saj napredki po prvi niso bili trajni. Znova smo bili na neki način na začetku, povrhu so nam na eni od razstav ukradli izkupiček. Velika sreča je bila, da so bile še druge humanitarne akcije in smo na koncu zbrali denar za nadaljnje zdravljenje. Aluminij v organizmu je uničeval lastne in vbrizgane izvorne celice. Ker je otrok začel nazadovati, je bila še ena operacija nujna, treba je bilo tudi izločiti aluminij,« nadaljuje.

Po drugi operaciji z izvornimi celicami so izvedeli za nov protokol RENS H, ki naj bi učinkovito izplavljal aluminij in preostale težke kovine iz organizma in celicam dovajal kisik. Tako smo prišli v stik z inovatorjem  Zoranom Dernovškom in pod njegovim nadzorom ter po priporočilu klinike iz Avstralije in doktorja Georga Kobinie, ki ga je operiral v Avstriji, je Kristian začel dobivati Rens. Nato so nas spremembe dobesedno osupnile. Še danes, čeprav imam črno na belem, skoraj ne morem verjeti, da je kaj takega res in mogoče. Julija 2016, po drugi operaciji z izvornimi celicami, smo opravili diagnostični postopek ADOS2, s katerim je bil Kristian označen s točko 8 oziroma težjo obliko avtizma. Točke 8, 9 in 10 so najtežje,« pravi.

Plomba brez narkoze

Napredek je bil izjemen na vseh področjih. »Po Rensu smo opazili očitne spremem be na govornem področju; začel je sestavljati cele stavke, čeprav se govora šele uči, sam je na pomoč poklical gasilce, ko je zbolel, ali tehnično podporo, ker mu ni delal internet, in to samo en mesec po začetku nove terapije. Začeli sta se nižanje in ukinjanje uradno predpisanega zdravila stattera. Dernovšek je odkril tudi način za kontrolo čustvenih izbruhov, zaradi katerih prej nismo mogli iti nikamor, hkrati pa smo se v vsakem trenutku bali, da se kaj ne zgodi, saj je bil Kristian pri petnajstih letih in pridruženi puberteti težko obvladljiv,« pripoveduje Šergan Božičeva.

Zdaj gredo lahko z njim v trgovino, k frizerju, celo k zobozdravniku. Prej so morali denimo poseg, kot je plombiranje, opraviti pod splošno narkozo. »Zdravljenje sta spremljala avstralska doktorica Susan Hawkin, ki je tudi predlagala redna testiranja in na podlagi izvidov pripravila formulo, ki je vsebovala vse, kar je otrok v tistem trenutku potreboval v organizmu, in doktor Kobinia. Pod vodstvom pedopsihiatrinje Katje Kobilšek so začeli nižati in v končni fazi so ukinili zdravilo stattera, potem pa je otrok še bolj napredoval, julija lani so ponovili diagnostični postopek v Avstriji. Ta je pokazal, da je zunaj avtističnega spektra. Ko smo se odločili za nov detoksikacijski protokol, smo v ameriški laboratorij redno vsak mesec pošiljali vzorce las. Testi so pokazali izplavljanje težki h kovin. S testiranjem ADOS2, ponovljenim sredi julija, ima Kristian le še točko 3, kar pomeni, da je zunaj spektra. Uradno ni več avtist, kar je strokovno potrdila tudi avstrijska klinika in je tako po znanih podatkih prvi takšen primer na svetu,« zatrjuje Katja.

Nadoknaditi razvojni zaostanek

»Pri šestnajstih letih je izvid končno približek izvidom v mejah normale. Kljub temu Kristian še ne funkcionira na stopnji vrstnikov zaradi velikega razvojnega zaostanka, ki ga moramo nadoknaditi. Zdaj se uči vse za nazaj. Treba ga je vzgajati kot otroka, kljub telesni razvitosti, in vse nadoknaditi. Urejajo se tudi bivalne razmere; občinsko stanovanje je vlažno, in to negativno vpliva na zdravje vseh nas. Občina sicer sanira stanje, to je treba poudariti, ampak stvari se ponavljajo in bo treba najti  ter zagotoviti drugo rešitev.«

A v neverjetni zgodbi so tudi drugačne plati. »Uradna medicina zaenkrat zavrača možnost zdravljenja in definicijo avtizma kot bolezni. Po navodilih  farmacije, saj bi sicer morali javno priznati povezavo med cepivi in avtizmom,« pravi  Dernovšek. »Glede na uspeh terapije je bila na zdravstveno zavarovalnico vložena vloga za povrnitev stroškov operacije, vendar je bila zavrnjena. Kot izhaja iz obrazložitve odločitve, z zdravljenjem v tujini ni pričakovati ozdravitve, izboljšanja ali preprečitve nadaljnjega slabšanja stanja. Kljub temu, da izvidi in rezultati govorijo svoje. A borba še ni končana, pred nami je še dolga pot. Ker me je življenje naučilo in postavilo pred spoznanje, da ni več meja,« je vztrajna Katja Šergan Božič.

Vir: Slovenske novice, 17. 1. 2018, foto: Roman Turnšek

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja