Avtist Kristian – so sanje še resnične, ali so se razblinile? (video)

Če ste že kdaj obiskali našo spletno stran, gotovo poznate Kristiana, avtista iz Trbovelj, ki je po zaslugi svoje neverjetne mame Katje po dolgih letih boja in neverjetnih odrekanj uspel obrniti tok svoje bolezni in prehodil pot od oznake »trajno nesposoben«, do tega, da je izven avtističnega spektra. Njegova neverjetna zgodba je bila večkrat predstavljena v medijih.

Kristian in njegova družina so prehodili dolgo pot, saj je bila Kristianu postavljena diagnoza težka oblika avtizma že v vrtcu. Že 15 let se držijo stroge diete, bil je na operaciji z izvornimi celicami, žal pa napredki zaradi zastrupljenosti telesa niso bili trajni. Po uvedbi protokola RENS H so opravili še dve operaciji z izvornimi celicami, zahvaljujoč detoksifikaciji pa so bili napredki tokrat trajni, saj je RENS iz njegovega organizma izplavil aluminij in ostale težke kovine, ki so uničevale njegove celice. Napredek je bil neverjeten in je mejil na čudež, ki ga določen del uradne medicine (še) ni mogel v celoti sprejeti.

Kako je s Kristianom danes?

Ker video pove več kot besedilo in slika skupaj, vas vabimo, da si na dnu prispevka ogledate pogovor med Igorjem Goštetom in Kristianovo mamo Katjo, med katerim Kristian ves čas mirno sedi za mizo in počne različne stvari.

Celoten pogovor je dolg več kot eno uro, spodaj smo zbrali samo nekaj poudarkov iz njega.

Katja pove, da se je Kristian do 1. leta starosti normalno razvijal in že izgovarjal zloge. Po prejemu cepiva za ošpice, rdečke in mumps pa je začel nazadovati. Ni več govoril, začel je zavijati kot volk, spuščati čudne glasove, ni bilo več očesnega stika, nehal je spati in jesti, ni se znal več igrati z igračami, vrtel se je v krogu, se zabijal z glavo v zid, metal po tleh ipd. Pomirjala ga je tudi tekoča voda, zato so pogosto imeli poplavo v stanovanju, saj je redno odpiral pipe v kuhinji in kopalnici.

Ko so šli na obisk k babici, je morala zakleniti vrata v vse sobe, sicer je vse zmetal po tleh. Zdravniki so jim rekli, da je še majhen in da se bo že razvil, da pa se mu morajo več posvečati oz. ga vpisati v vrtec, ker je preveč razvajen. V vrtcu ni bilo nič bolje, saj otrok seveda ni bil razvajen, ampak je imel težjo obliko avtizma.

Nekaj posnetkov iz Kristianovega otroštva najdete na 12 minuti zgornjega videa

Vse težave, ki so sledile, so vodile do ločitve z možem, ki je odšel, Katja pa je ostala sama z dvema otrokoma. Bilo je zelo zelo težko.

Odziv okolice in zdravstvenega sistema na avtista

V pogovoru sta se dotaknila tega, kako so se drugi ljudje odzvali na njihovo situacijo. Katja pove, da so bili odzivi zelo različni, od zelo pozitivnih do izrazito negativnih – živeli so v občinskem stanovanju in eden od sosedov v tistih časih jo je tožil zaradi hrupa, ki ga je hiperaktiven otrok povzročal v stanovanju, na vratih se je pojavil tudi s sekiro in zahteval mir v stanovanju. Zaradi tega si njen starejši sin ni več upal sam iz stanovanja, zato je morala prositi drugo sosedo, da ga je vsak dan spremila v šolo, ker Kristiana ni mogla v tem času pustiti samega doma.

Še ena boleča tema je odnos dela našega zdravstvenega sistema do Kristiana in njegove situacije. Katja se posebej zahvali Pediatrični kliniki v Ljubljani, ki Kristiana spremlja, pomaga in je tudi potrdila uspešnost zdravljena, ki so ga opravili. Na drugi strani pa se pogosto najdejo tudi zdravstveni delavci, ki napredek pripišejo zgolj dejstvu, da je sedaj Kristian pač odrasel. Kdor ve, kako zelo so se trudili, da so prišli do današnjih rezultatov, takšne izjave težko mirno sprejme.

Prav tako pereča težava je zdravstvena zavarovalnica. Kljub temu, da njegov zdravnik na Pediatrični kliniki v Ljubljani v izvid zapiše vidne napredke zdravljenja, terapijo in zahtevek za povračilo stroškov zdravljenja, zavarovalnica teh zahtevkov noče plačati. Ker Katja ve, da se brez trme ničesar ne doseže, je zadevo predala na socialno sodišče, kjer so po treh letih imeli prvo obravnavo, zadeva pa se bo gotovo še nekaj časa vlekla.

Katja še enkrat ponovi, da je Kristian po lestvici ADOS danes izven avtističnega spektra, kar se je zgodilo po tretji operaciji z izvornimi celicami in z uporabo RENS H.

Ostaja seveda razvojni zaostanek, tudi na področju govora, kar je razumljivo, glede na to, da je zamudil več kot 10 let razvoja. Vendar pa Kristian vedno bolje govori in tudi rad poje.

Katja še pove, da je bilo zelo težko tudi za njenega prvega sina, Aleksa, ki v mlajših letih seveda tega ni mogel razumeti in se je pogosto počutil zapostavljenega. Danes, ko je star 20 let, pa zadeve razume in pomaga družini.

Kaj pa so bile najtežje stvari, ki so jih morali prestati?

Na vprašanje, ali si je pred desetimi leti sama lahko predstavljala, da bi Kristian lahko kdaj tako mirno sedel celo uro, kot med intervjujem, je odgovorila, da nikakor ne. V tistih časih niso mogli iti nikamor, niti k zdravniku. Pri zobozdravniku so ga morali uspavati, zob pa niso popravljali, ampak pulili. Danes gre normalno k zobozdravniku, kjer mu popravijo zob s plombo, on pa mirno sedi z odprtimi usti.  Ker je ves čas potreboval spremstvo, niti skodelice kave ni mogla popiti v miru, kaj šele, da bi šli na pico ali kosilo. Niso mogli iti v park, na počitnice pa sploh niso mogli pomisliti.

Kristian se je v obdobju pred zdravljenjem z RENS-om večkrat sam poškodoval, nekoč si je poškodoval glavo, ko se je z njo zabijal v steno. Drugič je odprl okno in metal stvari iz stanovanja. Katja izpostavlja dva zanjo najtežja trenutka: med vožnjo je zbrcal prednjo šipo v avtomobilu in jo razbil. Ker bi ji ušel iz avta, če bi se kje ustavila, je morala z razbito šipo pripeljati do doma. Druga takšna situacija pa je bila, ko je z glavo udaril v steklena vrata in si porezal nos. V tistih časih je bilo res težko.

Zdaj že nekaj let ni imel hujših izpadov in za to so zelo hvaležni.

Katja ob koncu še pove, da Kristian še zdaleč ni edini otrok, ki so mu terapije z pomagale in da je takšnih vedno več.

Povsem na koncu intervjuja pa Kristian sestavi še Rubikovo kocko in na klavir zaigra Beethovnovo skladbo Za Elizo.

Kristian sestavlja rubikovo kocko in igra na klavir

 

Ali bo lahko Kristian kdaj živel samostojno?

Zaradi izjemnega uspeha in napredka se lahko danes na glas vprašamo o stvari, ki je bila pred nekaj leti popolnoma nepredstavljiva in v domeni znanstvene fantastike – ali bo Kristian lahko kdaj živel samostojno?

Katja odgovori, da je v tem trenutku to še nemogoče vedeti, a glede na to, kako dolgo pot so že prehodili in kakšen napredek so na njej dosegli, si ne postavlja več nobenih mej.

1. del intervjuja

 
2. del intervjuja

 

 

Viri: ZASAVSKE ONLAJN NOVICE (https://www.zon.si/za-vse-tiste-katerim-bi-se-dalo-pomagati-pa-ceprav-samo-za-milimeter-kajti-ta-milimeter-zna-biti-nas-svet/), Sledi korakov (https://www.youtube.com/watch?v=9qm5YF6kzlc, https://www.youtube.com/watch?v=zPq_Dm3lkp8)

Fotografije: ZASAVSKE ONLAJN NOVICE, zaslonski posnetek Youtube

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja